Wprowadzenie do EDO
System
ekologiczny jest to
zrównoważony sposób
gospodarowania bazujący na środkach
naturalnych, nieprzetworzonych
technologicznie.
W systemie tym wyklucza się
stosowanie
syntetycznych nawozów mineralnych,
pestycydów,
regulatorów wzrostu i syntetycznych
dodatków
do pasz. Aktywując naturalne
procesy
przyrodnicze w gospodarstwie ekologicznym zapewnia się trwałą
żyzność gleby i zdrowotność zwierząt oraz wysoką jakość biologiczną
produktów rolniczych. W produkcji
roślinnej
prowadzonej zgodnie z zasadami
rolnictwa
ekologicznego kluczowe znaczenie mają
dwa
elementy agrotechniki: płodozmian i
dobór
odmian.
Płodozmian poprzez wielostronne oddziaływanie następstwa roślin i całokształtu agrotechniki jest podstawowym elementem plonotwórczym i stabilizującym wydajność. Dobór odpowiedniej odmiany wzmacnia to oddziaływanie poprzez lepsze wykorzystanie potencjału siedliska, przeciwdziałanie agrofagom i kształtowanie jakości plonu. Wieloletnie badania prowadzone w IUNG – PIB nad reakcją odmian zbóż na uprawę w warunkach ekologicznych wskazują na istotne zróżnicowanie w ich plonowaniu. Szczególnie duże różnice stwierdzono dla pszenicy ozimej i pszenżyta ozimego. Badania prowadzone w IUNG-PIB i innych ośrodkach naukowych wskazują, że zboża uprawiane w systemie ekologicznym w porównaniu do intensywnej uprawy konwencjonalnej plonowały niżej o około 30-35%, a w latach z silną presją czynników ograniczających plonowanie (np. dużym nasileniem chorób grzybowych) różnica sięgała ponad 50%.